Látnivalók

Tájház

Cím: 2694 Cserháthaláp, Fő út 28.
Bejelentkezés: +36 30 9129 772 (Tolnai Pálné) vagy +36 30 338 2179 (Bazsó Sándorné)

E-mail cím: cserhathalaphivatal@gmail.com

2019. június 29-én megnyitotta kapuit a falu Tájháza. 


Ördög-oldali kilátó


2020 tavaszán készült el az Ördög-oldali kilátó.

(A drónfelvételt Kiss Gyula készítette)


Fekete híd


Szintén 2020 tavaszán készült el a Fekete-vízen átívelő Fekete híd.

Emlékpark

Fő út

Emlékparkunk a falu központjában, közvetlenül a Fő út mellett helyezkedik el.

Emlékezhetünk itt az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra, az első és második világháborúban elesettekre, az 1956-os forradalom hőseire. A park közepén látható a legfrissebb emlékmű, amelyet a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára emeltünk.

Rézparti-víztározó

A horgásztó Cserháthaláp, Debercsény és Magyarnándor községek tulajdona.

Cserháthaláp nyugati szélén 1998-ban kezdték meg a Rézparti-víztározó feltöltését. A mesterséges tó területe 8,8 ha, átlagmélysége 2 méter.

A Rézparti-víztározó gyönyörű helyen létesült. Déli oldalon meredek, északi partja lankás. Természetfotózásra, horgászatra, kirándulásra, túrázásra kiválóan alkalmas. Madárvilága gazdag. A tó a körülötte kialakított gyalogúton körbejárható.

(Fotó: Galbács Tamás)

Túratippek

A magyar nyelv egyik legjellegzetesebb tájszólását beszélő palócok otthona a mai Nógrád megye, de hallhatjuk ezt a jellegzetes, ízes nyelvjárást a mai Szlovákiához tartozó egykori Gömör és Hont vármegyék határhoz közeli részén is.

A dimbes-dombos tájon élvezet utazgatni, a Cserhát völgyeiben megbújó aprócska, évtizedek óta változatlan falvak, jellegzetes népi építészet, szebb időket megélt kastélyok tarkítják utunkat.

A vidék első számú utazási célpontja, az UNESCO Világörökségeként nyilvántartott Hollókő.

A középkori végvárrendszer számos hangulatos romról gondoskodott a mai kor turistáinak, Somoskő, SalgóHollókő, Nógrád vára vagy a már felvidéki oldalon lévő füleki vár mind megannyi izgalmas kirándulás.

Az irodalmi emlékek iránt érdeklődőknek valószínűleg nem kell bemutatni Madách Imrét és Mikszáth Kálmánt, a két leghíresebb Palócföldről származó írót, szülőházaik és emlékkiállításaik is megtekinthetők, előbbiek Felvidéken, utóbbiak a határ innenső oldalán.

Érdekes, szokatlan attrakciókat is találunk itt, az ipolytarnóci ősmaradványok, ill. a salgótarjáni bányamúzeum, melyet igazi bányában berendezett tárlatokkal tettek érdekessé, gyerekeknek is felejthetetlen élményeket ígér.

Gyönyörű környezetben fekszik hazánk egyik leghíresebb búcsújáró helye, a Mátraverebély mellett fekvő Szentkút.

Ősi, Árpád-kori templomokban sincs hiány a régióban, legszebb példa a tereskei és a nógrádsápi, valamint a tari katolikus templom.

Jónéhány különlegességet is találunk Nógrádban, az egzotikus buddhista sztupát Taron, illetve Becskén vagy a kis magyar Kappadókiát, Kazár közelében.

Nyári melegben a Bánki-tó kapja a legnagyobb figyelmet, hűs vizével és színes kulturális programjaival, fesztiváljaival.